2020'nin İşi

Baris Orak
Türkçe Yayın
Published in
3 min readDec 29, 2020

--

https://www.inc.com/james-kerr/8-essential-considerations-for-the-2020-leader.html

Dünya Ekonomi Forumunun her yıl sonunda düzenli bir şekilde yayınladığı “İşlerin Geleceği” raporu yayınlandı. Bu senenin raporu önceki senelere kıyasla daha bir merakla bekleniyordu çünkü 2020 yılı; iş dünyası için yıkıcı ve çığır açıcı değişimlerin en kuvvetli yaşandığı yıllardan biri oldu. Bu yazıda rapordan satır başlarını derlemek ve özetleyici bir şekilde sunmak amaçlanmaktadır.

Bize ne söylüyor?

İşe Alım Süreçleri

Mart ayıyla birlikte karantinaların başlamasıyla, ekonomilerle birlikte işe alım süreçlerinin de tıkanma noktasına geldiği vurgulanmaktadır. İlk karantina şokunun atlatılmasıyla birlikte iş gücü talebinde perakende ve lojistik başı çekmeye başlamıştır. Bu süreçte toplumun alışveriş şekillerinin evrilmesi ve evde kalma sürelerinin artmasıyla doğru orantılı olduğu söylenebilir.

Uzmanlık Alanları

Toplumun tüketim alışkanlıklarının kontrol edilebilir ve ölçülebilir araçlar üzerinden gerçekleşmeye başlaması firmalar için analiz edilebilir, yorumlanabilir ve pozitif etki yaratabilir verilerin daha önce hiç olmadığı kadar artış göstermesine ve buna bağlı olarak iş gücünde bu veriyi değerlendirebilecek çalışanlara ihtiyaç duyulmasına yol açtı. Analizler bize gösteriyor ki en çok talep gören 5 meslek arasında: Veri Analisti ve Bilim İnsanı, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Uzmanı, Büyük Veri Uzmanı, Dijital Pazarlama ve Stratejisi Uzmanı ve Süreç Otomasyonu Uzmanı bulunuyor. Muhasebe, Denetim, Fabrika İşçisi ve Yönetici Asistanlığı görevleri ise talebi en çok azalan meslekler.

Mesleklerdeki Makineleşme

2025 yılına kadar değişim gösterecek mesleklerin analiz edildiği bu başlıkta birçok alanda makinelerin işlerin insan kısmını %10 ile %20 arasında farklı oranlarda azaltacağını gösteriyor.

Buna ek olarak yıllardır var olan belli başlı özellikler çalışanlar için önemini korumaya devam ediyor. Kritik düşünme, problem çözme ve öz-yönetim özellikleri uzun süredir listenin başında yer alıyor. İletişim becerileri ve takım çalışması ise listedeki yerini koruyor. Teknoloji kullanma becerisi ve yaratıcılık artış gösteren özellikler arasında.

Yetenek Boşlukları

Bu yılki raporun en dikkat çekici kısımlarından biri olan yetenek boşlukları, iş veren ile çalışan arasında pozisyonun uygun olmasına rağmen aranılan yetkinliklerin şirketlerin ihtiyacını karşılamaya yetmediği meslekleri tespit ediyor. Buna göre veri bilimi ve yapay zeka alanı tam olarak eşleşmenin en çok yetersiz olduğu meslekler. Analiz meslekleri ise en çok yetkinliğin gerektiği uzmanlık alanları.

Birçok sektörde görülüyor ki dijitalleşme şirketlerin stratejilerindeki en önemli konu oluyor. Buna ek olarak uzaktan çalışma imkanları ve otomasyon stratejiler listesinde yerini alıyor.

Eğitim Sektöründe Çalışanlara Notlar

Bu sektörde çalışanların %13.9‘luk kısmı yer değiştirme potansiyeline sahip.

Sektörde Bulut Teknolojileri, Büyük Veri ve her türlü İletişim Aracını etkin kullanma en önemli yetkinlikler olarak ortaya çıkıyor.

Gerekli beceriler arasında Yaratıcılık, Öğrenme Stratejileri, Teknoloji Kullanımı ve Aktif Öğrenme becerileri ilk sıralarda.

İş rolleri arasında Kariyer Eğitimi, Yüksek Öğretim Hocalığı, Robotik ve Stratejik Danışmanlık yükselen ihtiyaçlar arasında yer alıyor.

Fırsatların iyi değerlendirilememesi, Anapara azlığı, Yetenek boşluğu sektörün en büyük engelleri.

Kaynak :

The Future of Jobs Report 2020 | World Economic Forumwww.weforum.org › reports

--

--